TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media Българското специализирано техническо списание за енергетика
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

PV СИСТЕМИ

Енерджи ревю » Сп. Енерджи ревю - брой 2, 2011, Юни
Чужди PV компании в България

Днес комуникациите и начинът на продаване и купуване са много по-различни отпреди 5-10 години, което в голяма степен прави един млад пазар като този на фотоволтаични компоненти и услуги у нас още по-разнолик и разнороден. Търговските подходи и методи са много, спецификите – още повече. Целта на тази статия е да систематизира предлагането на нашия пазар на PV продукти и услуги, произведени/създадени извън България, които директно или чрез български търговски структури или партньори влизат у нас. Информацията се базира на интервюта с производителите или на официални данни, публикувани от съответните компании. Прегледът обхваща голяма част от популярните имена у нас, но далеч не претендира за изчерпателност. Актуалността се отнася към периода на проучването – между 15 април и 25 май 2011 г. Поради естеството на източниците и на подхода на проучване, е възможно да са допуснати неясноти и неточности.

Производители на клетки и модули
България едва от няколко години е в полезрението на водещите в световен мащаб производители на фотосоларни модули, все така отскоро и по отношение на соларните клетки. Българските компании, работещи като EPC контрактори (EPC - Engineering, Procurement and Construction, контрактори, или на български - главни изпълнители на проекти), както и западните компании, които навлязоха на пазара с големия си опит от близки и далечни пазари, предлагат приоритетно фотоволтаични компоненти от най-висок към момента клас и качество, което дава един високотехнологичен облик на пазара. Причината за това, според експерти, е свързана с изискванията на финансиращите институции и с това, че пазарът у нас стартира паралелно със стремглавото развитие на фотоволтаичните технологии и производство.
На българския фотоволтаичен пазар се предлага широко многообразие от марки - фотоволтаични клетки и модули - с различен произход. Представяме ви някои от тях:
Renewable Energy Corporation ASA (REC) работи в тясно сътрудничество с местни партньори в България от 2009 г. “Заедно с контрагенти на партньорите ни, вече са реализирани успешно няколко проекта. Понастоящем в процес на финализиране е 5-мегаватов проект в близост до София, използващ модули на REC. Съоръжението ще бъде свързано към мрежата до дни. (бел. ред. към 12 май 2011 г.) В процес на разработка са още няколко проекта”, разказват за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от REC.
REC е едно от водещите имена в соларната индустрия днес. Сред най-крупните производители на полисилиций и пластини за соларни приложения е и непрекъснато разширява производството си на соларни клетки и модули, както и бизнеса си за проекти в определени PV сегменти. Основните търговски партньори в България, с които норвежката компания работи, са Elektro Solar Ltd., SolarEnterprise и Immitec. “Югоизточна Европа, и специално България, се считат за много атрактивни пазари за REC. Налице е голям потенциал и REC вече работи по разширяване на пазарните си позиции в тези страни. В светлината на това развитие, REC планира бъдещи инвестиции в България, която има потенциала да стане ключов пазар”, коментират от централата на REC.
Като дъщерна фирма и изключителен представител на корейската Hyundai Heavy Industries Ltd., от края на 2009 година ХЮНДАЙ ХЕВИ ИНДЪСТРИС Ко. БЪЛГАРИЯ АД предлага на клиентите и партньорите си в България и другите страни от Балканския полуостров оборудване за проекти, свързани с производство на електроенергия от ВЕИ: фотоволтаични моно- и поликристални модули, фотоволтаични инвертори и вятърни генератори. “Благодарение на високото качество на предлаганото оборудване, зад което стои марка като Hyundai, през 2010 – 2011 г. фирмата реализира успешно доставки на фотоволтаични панели по редица проекти на територията на България, Гърция и Македония с обща мощност от над 5 MWp”, заявяват за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от компанията. Относно търговската структура у нас, компанията коментира следното: “Основни партньори на ХЮНДАЙ ХЕВИ ИНДЪСТРИС КО. БЪЛГАРИЯ АД са редица водещи ЕРС контрактори, предприемачи и инвеститори, сред които Mitsubishi Corporation, Хелиос Пауър, Делектра ЕООД, СоларВижън ЕООД, Електро Соларни Системи ООД, Соларити БГ, Севатех ЕООД и други”.
Компанията SOLON SE сочи за свой партньор у нас по отношение на компонентите фирма DAY Energy. SOLON SE е един от най-големите производители на соларни панели в Германия и Европа и предлага фотоволтаични модули с първокласно качество. Създадена през 1997 г., SOLON SE се развива стремглаво и 11 години по-късно започва да достига обороти от над 800 милиона евро годишно.
Създадена през 1999 г., компанията Q-Cells SE бързо добива световна популярност и водещи позиции. Освен работата си с различни тънкослойни технологии, Q-Cells SE използва опита си и в производството на соларни клетки за производство на мощни кристални модули. В международен мащаб компанията разчита на структура от партньори, които работят с клиентите за предлагане на решение, отговарящо на специфичните им нужди. Дистрибутор у нас на Q-Cells SE е фирма Филкаб, Пловдив, както за тънкослойните, така и за кристалните модули.
Kyocera Solar Inc. е водещ производител на соларни модули, който се гордее с 35-годишните си традиции и опит. У нас търговската дейност на компанията е организирана чрез посредника й на българския пазар фирма Трейдингбулг ООД, който е и нейният основен партньор за страната. „Ако се позова не само на мое мнение, но и на представители на Kyocera, българският фотоволтаичен пазар е в процес на развитие. От политиката в тази насока ще зависи кога, как и колко ще е растежът му”, заявяват за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ представители на Трейдингбулг ООД.
Фирма CHAORI-VS-SOLAR е съвместно дружество между китайския производител на соларни модули CHAORI и българската фирма Сарис ООД. “Участието на CHAORI като акционер в CHAORI-VS-SOLAR фактически означава директни контакти между производителя и крайния потребител”, заявяват от фирмата. Основният търговски партньор в България е Сарис ООД, която разполага със седалище и производствена база в град Пловдив. Отделът, развиващ дейности в областта на фотоволтаичната индустрия, е създаден през 2008 г. Краткият коментар за българския фотоволтаичен пазар от страна компанията е: “В процес на изчакване да се изчистят подробностите около новия закон за ВЕИ”.
AE Solar GmbH е популярна с производство си на поликристални и монокристални модули, както и на конструкции. Извършва и пълен инженеринг в изграждането на фотоволтаични паркове. Българската фирма в структурата AE SOLAR BULGARIA Ltd. е създадена през 2010 г. и е със седалище в гр. Русе.
От години у нас функционира търговско представителство на SCHOTT GLAS EXPORT GmbH., част от групата SCHOTT AG, към която се числи и дъщерното дружество SCHOTT SOLAR – компания с над 53 години опит в соларните технологии. “Търговската дейност в България се осъществява само чрез партньорски фирми инсталатори на фотоволтаични централи и чрез дистрибутори на фотоволтаични панели. Основните ни търговски партньори в България са фирмите Висман, Ойрозол, Мотто Инженеринг ООД, КАВЕ Солар, Булспейс ЕООД, Соларкон България, Чепъков ООД”, заявиха за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от SCHOTT.
Phono Solar Technology Co. е член на SUMEC Group Corporation, един от най-популярните китайски производители на моно- и поликристални фотоволтаични модули. Phono Solar работи активно на пазарите в Германия, Испания, Италия, Чехия и Япония, където от 2004 г. досега са реализирани няколко големи фотоволтаични централи. В структурата на компанията е посочена фирма Phono Solar Bulgaria, базирана в Стара Загора. На изложението за ВЕИ и ЕЕ се представи фирма Верея пласт АД като официален представител за България на Phono Solar Technology Co.
Mitsubishi Electric Europe B.V. има само дистрибуторски бизнес в България. От централата на компанията заявиха за списание ЕНЕРДЖИ РЕВЮ, че основният им търговски партньор за фотоволтаични продукти у нас е дългогодишният им партньор за климатична техника - фирма ClimaCom, София. ClimaCom представя на българския пазар фотоволтаичните панели и инвертори на Mitsubishi Electric. “Българският пазар все още е труден. Законодателството от страна на правителството все още не е ясно. Получаването на потвърждение отнема твърде много време, но пазарът може да се окаже интересен в бъдеще”, заявиха от търговския отдел на Mitsubishi Electric Europe B.V.
BP Solar е част от BP Group, водеща енергийна фирма в световен мащаб. Соларните панели на компанията се доставят от чешката GS Energy, s.r.o., която е оторизиран представител на BP Solar за Източна Европа. GS Energy, s.r.o. (ГС Енерджи ООД) стъпва на чешкия PV пазар през август 2009-та и до края на същата година доставя над 4 MW фотоволтаични панели. Изходната мощност на доставените от фирмата панели през 2010 г. е над 60 MW. Фирмата има 13-годишен опит с внос от Азия и собствен офис в Китай. ГС Енерджи е единствен официален търговски представител и дистрибутор на BP Solar за Чехия и Словакия от септември 2010 г. Понастоящем фирмата има права за източноевропейските пазари. В България ГС Енерджи работи с фирма Фотоволтаик България.
Австрийският производител KIOTO PHOTOVOLTAICS е част от австрийската група KIOTO Clear Energy AG и е един от най-успешните европейски производители на соларно оборудване.
“През второто тримесечие на 2010 г. посредством продажба на отделите дистрибуция, проектиране и проекторазработка на Kioto Photovolataics се появява КPV Solar GmbH”, се казва в официална презентация на КPV Solar, компания, специализирана в соларната енергетика и в дистрибуцията на PV модули на Kioto Photovolataics.
“KPV е официален партньор на производителя на висококачествени европейски PV модули Kioto Photovolataics. По отношение на търговските си партньори в България KPV търси потенциални партньори за дистрибуция на модули, с фокус висококачествените модули, произведени в Австрия”, заявиха за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от KPV. У нас е налице структура на КPV Solar - КПВ Солар България ООД.
Профил-И ООД представлява на българския пазар компанията Sunways AG. Немската фирма произвежда фотоволтаични клетки, панели и инвертори. С годишен капацитет от 116 MW, Sunways обслужва клиенти по целия свят. Дружеството е сред водещите в света имена и в областта на интеграция на фотоволтаичните системи в сгради.
Българският фотоволтаичен пазар е атрактивна бизнес дестинация и за много компании, които са се насочили към разширяване на Балканите:
С над 30 години опит в соларния бизнес, немската компания Sunset Energietechnik GmbH разполага със световна мрежа от дъщерни дружества и производствени обекти в Австрия, Франция, Италия, Гърция, Малта, Турция, Намибия, Украйна, Египет, Сингапур, Малайзия и Хонг Конг. Освен цялостно изграждане на фотоволтаични обекти, компанията произвежда и панели (вкл. ОЕМ бизнес), термосоларни системи, предлага и други продукти за ВЕИ енергетиката. Проявява значителен интерес и амбиции към българския пазар, като работи директно с български клиенти.
SOLARWATT е със седалище в Дрезден и е една от водещите германски фирми производители на висококачествени кристални соларни модули. От основаването през 1993 г. предприятието непрекъснато нараства и в момента в него работят 430 служители. Годишният оборот за 2008 г. възлиза на 300 млн. евро. Демонстрира сериозно отношение и желание за развитие на позициите си на българския пазар.
Шведската PV Enterprise произвежда соларни модули с изходна мощност между 170 и 235 W, като използва клетки на водещи производители. Работи на международния пазар и голямата част от продажбите е от клиенти извън Швеция. Основните пазари са Испания, Германия и Чехия. Представянето й на българския пазар е част от стратегията за разширяване на бизнеса на Балканите.
Solaico (Union Composites, S.L.) е испански производител на фотоволтаични модули. Компанията има търговска мрежа из целия свят с офиси в Чили, Франция, Мароко, Алжир и Португалия. Solaico е един от многото испански производители със сериозни амбиции и намерения към региона.
Martifer Solar е подразделение на Martifer Group, специализирано в предлагането на всички видове фотоволтаични решения. Освен в Западна и Централна Европа, компанията има разработени пазари и в САЩ и Канада и дори в Кабо Верде. В нашия регион Martifer Solar е активна в Гърция със значими проекти в различни етапи на развитие. Според представители на компанията, Martifer Solar вижда голям потенциал за бизнес развитие по отношение на соларния сектор в нови пазари като Турция и България.
В Чехия е базирано представителството за Централна и Източна Европа на соларните модули на китайския производител CNPV. Това е фирма STAND-BY EUROPE, s.r.o., която също планира да разшири дейността си на Балканите.
Продукти на световноизвестни и водещи марки присъстват в офертите на множество български доставчици на соларни продукти - Canadian Solar, Sharp Solar, Sanyo, First Solar, Solar World, GE Solar, Trina Solar, китайската Yingli Solar и много други. Практически, директно, чрез българските или чужди дистрибутори на фотоволтаични продукти и у нас може да се намери почти всичко за слънцето, произведено под слънцето.

Системни интегратори и търговци на компоненти
IBC Solar AG е водещо име в продажбите, разработването на мащабни фотоволтаични инженерингови проекти, както и реализацията на цялостни соларни паркове. Заявява сериозни амбиции по отношение на пазара си в региона и България.
В България функционира подразделение на КPV Solar GmbH. “В сътрудничество с нашето подразделение КПВ Солар България ООД, ситуирано във Варна, предлагаме на българския пазар висококачествени фотоволтаични модули, произведени в Австрия, както и разработване, изграждане и управление на високопроизводителни фотоволтаични централи. Ние предлагаме цялостни услуги – от икономическата прогноза и детайлното планиране до осигуряване на всички необходими специфични за страната разрешителни и споразумения. Това осигурява изграждането на високопроизводителни електроцентрали с кратък период на изплащане и привлекателна възвръщаемост на инвестициите. KPV предлага изграждане на соларни централи до ключ. За всички наши соларни паркове осигуряваме управление, мониторинг и поддръжка и гарантираме напълно тяхната производителност”, споделиха за проучването на сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от компанията.
Немската Eurosol GmbH извършва проектиране, монтаж и пласмент на съоръжения в областта на фотоволтаиката. Освен в Германия, компанията има клонове във Франция, Гърция и САЩ. Демонстрира интерес към българския пазар. Сочи за партньор у нас фирма Мотто Инженеринг.
ЕРС контракторът Solar Integrated Technologies GmbH е един от водещите доставчици на решения за фотоволтаични проекти. Работи с мрежа от сертифицирани партньорски компании в основните европейски държави. Solar Integrated е част от Energy Conversion Devices, към която принадлежи и производителят на гъвкави фотоволтаични ламинати, интегрирани във вид на устойчиви мембрани UNI-SOLAR. През април в София, в рамките на изложението за ЕЕ и ВЕИ, компанията представи решение за PV инсталация върху функциониращо депо за отпадъци, което предизвика сериозен интерес сред специалистите.
На Балканите развива дейност един от най-популярните европейски системни интегратори - Gehrlicher Solar AG, който има офис в Гърция, но българският пазар се обслужва от офиса в Мюнхен.
Enolia Solar Systems S.A. е съвместно дружество на гръцката Enolia Energy и японската Itochu Corporation, които работят заедно с Mitsubishi Heavy Industries при разработването на големи проекти и специализирани технически решения. Enolia Solar Systems S.A. е активна на гръцкия пазар, но работи амбициозно и по проекти в Кипър и България.
Егнатия България е основана през 2001 г. в София като част от  Egnatia Group – Гърция. Компанията е специализирана в цялостните решения във фотоволтаиката, която е част от по-широките сфери на дейност на компанията – строителство и инфраструктура, телекомуникационни мрежи и др. “Опитът на Егнатия в областта на ВЕИ датира от началото на 2008 г. Тогава стартират първите доставки и инсталации на фотоволтаични паркове и до края на годината бяха изградени паркове с общ капацитет от около 356 kWp. Към февруари 2011 г. Егнатия Груп вече има изградени 18 фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност около 5,197 MWp и имаме проекти в процес на изграждане с капацитет 1 MWp”, заявяват от фирмата.
SunEnergy Europe GmbH (LLC) е основана през 2001 г. и оттогава фирмата бързо разширява дейността си в Европа, навлизайки на пазарите във Франция, Испания, Италия, Чехия, Гърция, България и Турция. У нас компанията вече е реализирала няколко проекта.
Базирана в Китай и специализирана в цялостните решения за ВЕИ продукти, SKY Solar Group вече е установила десет подразделения в най-интересните фотоволтаични пазари в Европа, сред които Германия, Чехия, Гърция, България, Испания, Италия, Франция и други. В България фирмата се нарича SKY SOLAR BULGARIA CO. LTD.
Немската компания immitec оперира у нас чрез фирма Иммитек България ООД.
Немската компания Solea AG, която е специализирана в изграждането на соларни системи до ключ за инвеститори, работи активно в Италия, Гърция и Чехия, и планира по-сериозна инвазия на Балканите.
Немската Soleg GmbH демонстрира интерес към развитие на позициите си на пазара у нас и в региона. Специализирана е в търговията на едро с фотоволтаични и термосоларни компоненти. Ръководи проекти и работи като главен изпълнител на фотоволтаични електроцентрали до ключ.
Phoenix Solar AG разполага с офис Продажби в България. “Виждайки потенциал за развитие на фотоволтаиката в България, Phoenix Solar AG създава офис Продажби в София. Целта е да бъдат представени всички бизнес направления на местния пазар: изграждане на ФВ централи и търговия с компонентни на утвърдени международни производители. В този връзка ние сме в пряк контакт от една страна с инвеститори, а от друга - с компании, които развиват проекти. Phoenix Solar AG създава мрежа от местни компании, с които си партнира в продажбата на компоненти”, заявиха от компанията за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ. По отношение на партньорската мрежа в България, коментарът е: “От откриването на офиса Продажби в България в началото на 2010 г., Phoenix Solar изгражда партньорска мрежа от активни местни компании. Към момента имаме установени взаимоотношения с повече от 30 български интегратори и дистрибутори на фотоволтаични модули, инвертори, системи за мониторинг и други аксесоари. След приемането на новия ЗЕВИ, броят на компаниите, влизащи в партньорски отношения с нас значително нараства. Установени са контакти и с някои компании от съседни държави като Румъния, Македония, Турция и Сърбия”.
Фирма AЕ Solar GmbH e специализирана във вътрешната и международната търговия на едро със соларна техника. Централата в Хановер с повече от 100 служители работи директно с доставчици и системни интегратори на фотоволтаични електросистеми, соларно-термална техника и пелетсистеми. У нас продуктите на компанията, се предлагат от АЕ СОЛАР БЪЛГАРИЯ ООД
Германската компания  Ideemasun Energy GmbH, с международна инженерингова дейност, планира да разшири дейността си към Балканите и участва на изложението в София за ВЕИ & ЕЕ. Фирмата предлага цялостно проектиране, финансиране, въвеждане в експлоатация и управление на соларни електроцентрали.
Наскоро на българския PV пазар навлезе компанията kWpower srl. “Като дистрибутор от среден мащаб на системи за възобновяема енергия (фотоволтаични, вятърноенергийни и термосоларни продукти), kWpower направи първата крачка да влезе на българския пазар, като се представи на ВЕИ & ЕЕ изложението в София, където получихме страхотна обратна връзка от посетителите и професионалистите в тази индустрия”, споделя търговският директор и ръководител на компанията. “За по-малко от месец, ние продадохме доста добър обем продукти от нашето широко портфолио, специално нашия нов соларен модул kw230P, който е наше производство, отчитаме голям успех по време и след изложението. Сега сме изправени пред следващата стъпка: оценяваме възможностите за установяване на офис в София”, допълва мениджърът. По отношение на търговската структура в страната, той заяви: “Основната ни търговска дейност е насочена към инсталаторите, инженеринговите фирми във ВЕИ енергетиката и инвеститорите, които се нуждаят от цялостно “готово за инсталиране” продуктово портфолио, като например слънчеви модули, монтажни системи, инвертори, системи за вятърна енергия, термосолари и свързани с тях продукти. Ние търсим професионалисти и инсталатори, които искат да работят с нас, да влязат в нашата търговска мрежа, да бъдат част от бързоразвиваща се компания като нашата, да станат, както ние го наричаме, kWпартньор за българския пазар”.
AMERICAN WAY SOLAR е търговец на едро на продуктите на Power One - вторият по големина в света производител на слънчеви инвертори; SolarLog – марка инвертори за независим мониторинг; Solar Edge - лидер в производство на разпределена слънчева енергия и в решенията за мониторинг. Поради увеличаване на възможностите, които се откриват в Източна Европа, бизнесът на AMERICAN WAY SOLAR се разраства непрекъснато през последните години. "Продажбите в тези страни, както и по-големият брой бизнес партньори в региона, ни позволява да постигнем водещи позиции в Централна и Източва Европа", заявяват от компанията.
Невен-ЗИГ Солар ООД (Neven-SIG Solar OOD) е българо-немска компания, предлагаща на българския пазар проектиране и изграждане до ключ на фотоволтаични съоръжения. “Основните им предимства са затворен цикъл на производство – от силициевата суровина до крайния продукт - на доказаната на световния пазар марка модули Sun Earth, над 40 години производствен опит и научни изследвания в сферата на соларните системи и повече от 200 MW годишно инсталирани мощности в Европа”, заяви за списанието Димитър Гайдаров, управител на Невен-ЗИГ Солар ООД.
Trustec Energy GmbH – Германия, изгражда свързани към мрежата и автономни фотоволтаични решения, като работи с мрежа от партньори както по отношение на продажбите, така и за дългосрочната им сервизна поддръжка.
“Специализирана във ВЕИ, Choice Energy Bulgaria е фирма, открита от един от основните акционери на Choice Energy Korea – инвестиционен консултант в областта на производството на възобновяема енергия в Република Корея за чуждестранни пазари. Choice Energy Bulgaria е създадена да осигури пълно обслужване на цялостния процес на развитие на проектите, включително консултации, проектиране, строителство и финансиране на малки и големи проекти за възобновяема енергия, както и предоставяне на оборудване и компоненти за изграждане на ВЕИ централи. Като инвестиционен посредник, ние също така проучваме и оценяваме предлаганите обекти за централи на възобновяеми енергийни източници, юридически и технически, не само в България, но и в съседните страни. Разработваме и собствени фотоволтаични проекти”, заявиха от компанията за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ. “В работата си на българския пазар си сътрудничим с множество надеждни партньори, сред които STS Solar, Terawat LTD, SunSystems, Enersyst LTD, Solar Projects, Green Planet Transmission LTD и други”, допълват от Choice Energy Bulgaria.
България е една от точките на обхват на немската фирма Calrays GmbH, която е специализирана във фотоволтаичните проекти и LED технологиите. Бизнесът й се ръководи от Германия. Фирмата се представя на изложението у нас за ВЕИ.

Производители на инвертори и комутационна апаратура
Водещият производител на соларна електроника Fronius International GmbH работи успешно в България. Регионалният търговски мениджър за Централна и Източна Европа на Fronius International GmbH коментира пазара така: “Българският пазар премина през редица трудности през последните две години, сред които липсата на преференциална фиксирана изкупна цена на ВЕИ електроенергия. Същевременно имаше проблем с надеждността на България като страна, непривлекателна за инвеститорите. Чрез промяната на изкупните цени в допълнение с фиксирането на преференциалната тарифа, установяването на срок от 20 години и – надяваме се, рентабилността на тарифата, България може да се окаже обещаващ пазар през следващите най-малко три години за PV бранша, въпреки че пазарните обеми ще бъдат сравними с тези на Белгия, но реализирани чрез по-голям брой централи от среден мащаб”, коментират от Fronius International GmbH.
Бизнесът на водещия производител на соларни инвертори RefuSol GmbH в България е базиран на директни продажби, заявиха от компанията за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ. RefuSol GmbH е с централа в Южна Германия. Разполага с филиали в САЩ и Корея, както и партньори и офиси във всички важни PV пазари в целия свят. Компанията се гордее със своята технологична иновативност, като нейни модели инвертори заемат челни позиции в престижни класации. RefuSol GmbH проявява интерес към пазара в България, участва и на изложението за ВЕИ и ЕЕ. “Виждаме в българския пазар обещаващ потенциал”, коментираха представители на RefuSol GmbH.
Швейцарската компания Sputnik Engineering AG, която предлага соларни инвертори с марка SolarMax, както и системи за мониторинг, стартира мащабна рекламна кампания в България от началото на 2011 година, с което направи заявката за повече популярност в работата си с нашия пазар.
Бизнесът на базирания в Цюрих швейцарски производител на силова електроника IDS Group е тясно свързан с България. Четири години след основаването на компанията е открита дъщерна фирма ИДС ООД в София, а през 2008 г. отваря врати производствената база в Елин Пелин чрез фирма ИДС Солар ООД. „Като производител на висококачествени конвертори и задвижвания, имаме възможността да предоставим системни решения за широк спектър от приложения, в това число фотоволтаични инсталации”, заяви Юлиян Торчанов, управител на ИДС ООД и ИДС Солар ООД. Както сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ вече информира, в края на март IDS Group се сля с Woodward Inc. и промени името си на Woodward IDS.
Световният производител на електроника Carlo Gavazzi участва на българския пазар чрез бизнес отдела CARLO GAVAZZI AUTOMATION S.p.A. “От 2005 г. насам Carlo Gavazzi работи с няколко търговци в България в качеството си на производител на компоненти за автоматизация, главно на базата на дистрибуторски канал. След като през 2009 г. Carlo Gavazzi пусна контролната система за стрингове EOS ARRAY, тя беше инсталирана в няколко фотоволтаични парка в Ямбол. Директно се представихме на българския пазар през 2010 г., като взехме участие на ВЕИ & ЕЕ изложението в София. В рамките на участието си стартирахме сътрудничество с българската компания КРИС 94 от Варна, които понастоящем представляват Carlo Gavazzi в България. Двете компании участваха съвместно на тазгодишното издание на ВЕИ & ЕЕ изложението”, разказват от компанията историята на българския си бизнес. “Целта ни е възможно най-скоро да създадем мрежа за продажби, базирана на системни интегратори, която локално да се поддържа от КРИС 94”, са бъдещите планове на търговския директор за региона.
Едно от водещите имена в производството на фотоволтаични инвертори и силова електроника, KACO New Energy се гордее с 60-годишни традиции в областта. У нас марката е добре позната и продуктите често се влагат във фотоволтаични проекти. Доста от българските дистрибутори на PV компоненти предлагат и държат на склад и продукти с марка KACO. Фирма Мотто Инженеринг предлага Powador инвертори на KACO New Energy като официален представител за България.
Power-One Inc. e вторият в света производител на соларни инвертори и разполага с производствени мощности в Италия, САЩ, Канада и Китай. По отношение на продуктовото направление за ВЕИ, компанията работи на европейския пазар с търговски представители или дистрибутори. За региона на Източна Европа отговаря Словакия, откъдето се координират продажбите в страни като Словакия, Полша, Чехия, Унгария и България.
Друг водещ производител на фотоволтаични инвертори и системи за мониторинг, SMA Solar Technology AG също не е представена директно на българския пазар, но присъства в офертите на някои от най-активните и успешни системни интегратори и дистрибутори на фотоволтаични компоненти в България.
Чрез дъщерната си фирма и изключителен представител - ХЮНДАЙ ХЕВИ ИНДЪСТРИС Ко. БЪЛГАРИЯ АД, Hyundai Heavy Industries Ltd. предлага у нас фотоволтаични инвертори с мощности от 3 kW – 250 kW. “Новите 500 kW инвертори се очакват на пазара през 2011 г.”, информираха за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от фирмата. В областта на електричеството Hyundai Heavy Industries Co. Ltd. (HHI) предлага на българския пазар чрез своя официален дистрибутор за апаратура НН и СН фирма ВАЛелектрик ООД следните продуктови групи: миниатюрни модулни апарати, автоматични прекъсвачи и товарови разединители с лят корпус, въздушни прекъсвачи, контактори и терморелета, моторни защити и контролни релета, честотни управления на АС двигатели, вакуумни прекъсвачи и контактори СН.
Друг водещ производител на инвертори - Mitsubishi Electric Europe B.V., има структура за продажба на фотоволтаични продукти в България – чрез търговския си партньор фирма ClimaCom, София.
На българския фотоволтаичен пазар немският производител STECA Elektronik GmbH присъства от 2006 г. чрез дъщерното си дружество ЩЕКА Електроник България ЕООД. Търговската му дейност обхваща цялата продуктова гама на Steca Elektronik в областта на соларната електроника – пълната продуктова серия електроника за фотоволтаични системи.
В България Итън Индъстрис ЕООД е част от Eaton Group. Компанията е водещ световен производител на продукти, системи и решения за ефективно разпределение на енергията - ниско напрежение за сградни и индустриални приложения, непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS), шинни системи, както и продукти средно напрежение и др. По отношение на соларния бизнес, Eaton предлага пълна гама продукти – от висококачествено комутационно оборудване до ефективни соларни инвертори за целия спектър на приложение – от домашни фотоволтаични инсталации до соларни паркове.
Водещият производител в области като електроразпределение и автоматизация Schneider Electric е представен в България повече от 10 години и работи в пет пазарни сегмента – Building, Energy, Industry, IT и Power. “С офиси в София, Варна, Бургас и глобална фабрика в Пловдив, Schneider Electric има уникални пазарни позиции, тъй като може да предложи цялостно решение за фотоволтаичния пазар”, заявяват за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от компанията. “Развиваме бизнеса с възобновяеми енергийни източници както директно, така и чрез широка партньорска мрежа. Schneider Electric има глобален подход към международните си клиенти, комбинирайки ноу-хау от световен мащаб с местен опит”, коментира търговската структура у нас Петър Дивитаков, мениджър развитие на ВЕИ бизнеса в Шнайдер Електрик България.
Бизнесът на Siemens AG – Германия в областта на фотоволтаичните системи в България се осъществява чрез регионалното търговско дружество Сименс ЕООД. По отношение на търговската структура в страната, Сименс ЕООД, направление Индустриална автоматизация и задвижващи технологии, залага на разработена дистрибуторска мрежа и поддържа дългогодишно сътрудничество с водещи инженерингови компании в България. “Подкрепяйки фотоволтаичния сектор, България ще създаде един нов бранш и хиляди нови работни места. Ако успее да надмине заложените 16% дял на ВЕИ през 2020 г., България ще може да продава излишните квоти на други държави, които не са успели да изпълнят ангажиментите си. Към момента цари сравнителен хаос на българския фотоволтаичен пазар поради липса на съгласувана законова база и  наличието на множество проекти с неясно бъдеще, част от които са спекулативни и неизпълними. Считаме, че наличието на стабилна нормативна рамка ще доведе до осъществяването на сериозните инвестиционни проекти”, коментираха за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ българския фотоволтаичен пазар представители на Сименс ЕООД.
ABB Group в България има три компании, разположени в пет населени места. Продуктите за соларна енергетика на компанията у нас се предлагат от дъщерната фирма АББ България ЕООД. Първият соларен проект на компанията е паркът Самоводене 20 MWp, следван от още два големи проекта. Нови три са планирани до края на 2011 г. ABB работи с производители на панели, като за българските соларни паркове това е корейската компания SunDay (SDN Company Ltd.), а АББ България е доставчик на цялото електрооборудване и автоматизация.
Австрийският концерн SCHRACK TECHNIK GmbH има дъщерна фирма в България - Шрак Техник ЕООД. Към настоящия момент компанията разполага с офис и склад в град София. “Планираме в рамките на следващите три години да открием филиали в Пловдив и Варна”, споделят представители на SCHRACK. “Понастоящем работим директно с крайни клиенти. С цел по добро задоволяване нуждите на пазара търсим партньори за по-големите градове на България”, заявиха за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ от фирмата. Представителите на компанията са оптимистично настроени към бъдещето на соларния бизнес в България. “Предвид благоприятното географско разположение на страната, предвиждаме бурно развитие в тази все още нова за България бизнес област, в следващите три до пет години”, предвиждат те.
Соларни инвертори с марката OMRON се предлагат в България отскоро. Те не са новост в продуктовото портфолио на японската корпорация и са част от продуктовото направление “Компоненти за контрол”. В България се доставят от дистрибуторите на индустриалните продукти на компанията. “Omron работи на пазара на соларна електроника отдавна. Той предлага изключително качествени продукти, носещи белега на традициите в иновативността и високите технологии на японския производител”, коментира Георги Генчев, президент на фирма ГЕМАМЕКС, дистрибутор на Omron за индустриална автоматизация.
Соларният бизнес на  CHINT датира от октомври 2006 г., като нова сфера на дейност. Заводите на компанията в Хангжоу, Китай, имат производствен капацитет от поликристални и тънкослойни соларни клетки, модули и системи за 300 MW през 2010 г. В България изключителен представител на CHINT GROUP е фирма СЕМО ООД, която работи на българския електроенергиен пазар от 8 години. Специализирана е в предпроектни проучвания, еднолинейни схеми, избор на апаратура, офериране на доставка и монтаж на панели и инвертори. Към момента няма структура от търговски партньори в България. Ръководството на СЕМО ООД коментира българския фотоволтаичен пазар като “много слабо развит пазар поради законодателни проблеми”.
Victron Energy е производител със силна репутация в техническите иновации и е предпочитан доставчик на електроапаратура. За дистрибутор за България посочва фирма Чепъков.

Носещи конструкции за соларни системи
Разнообразието от носещи монтажни системи, предлагано от българските компании, е повече от голямо. В офертите за проекти са налице технологиите и продуктите на повечето водещи марки както на фиксирани носещи конструкции, така и на най-високотехнологичните активно следящи системи.
Факт е и българско производство на стойки, маси и други монтажни конструкции, както и на следящи системи. Представяме някои от търгуващите в България чужди компании, представени у нас.
Terrafix GmbH е специализирана в производството и монтажа на фундаменти без бетон и разнообразни метални конструкции за фотоволтаични инсталации. Представена е на българския пазар от Профил-И ООД. Terrafix предлага у нас система анкери за навиване в земята, подходяща за всякакъв тип терен и наклон. Носещите конструкции са лесно съвместими с всички видове модули, изработват се според всеки конкретен проект и са оптималното решение при следващ релефа на местността монтаж.
Фирма АЛУКЬОНИГЩАЛ е частна австрийска фирма със седалище във Виена и 150-годишна история. Повече от 50 години има лицензен договор с немската фирма SCHUCO за представителство на марката и продажба на продуктите за Австрия, Унгария, Румъния, България и всички бивши югославски републики. “В България фирмата ни има офис от 1995 година”, споделя управителят на АЛУКЬОНИГЩАЛ ЕООД Климентин Чернев пред сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ. Компанията е специализирана в търговията със стоманени, алуминиеви и пластмасови системни конструкции за остъкляване. Предлага цялата продуктова гама с марка SCHUCO и от двете основни направления – алуминиеви и пластмасови профилни системи за остъклени врати, прозорци, покриви и фасади – както и соларната техника (фотоволтаика, соларни системи за подгряване на вода, термопомпи).
ETEM е част от най-големия металопреработващ холдинг на Балканите – VIOHALCO. Освен търговска дейност, компанията развива и производство в България чрез фирма Стилмет. “Успоредно с бързите темпове на развитие на възобновяемите енергийни източници, ние разработихме редица профили, намиращи приложение в тази насока. До момента с профили, проектирани и произведени от нас, са изградени фотоволтаични централи с обща мощност над 50 MW, като за България тя е над 15 MW. Основната ни цел в тази насока е да се намери оптимален вариант, съобразен с критериите здравина, тегло, лесен и сигурен монтаж”, заявява за сп. ЕНЕРДЖИ РЕВЮ Иван Златанов, продуктов мениджър Индустриални профили в ETEM.
Демпко Отомейшън е ексклузивен дистрибутор на фирма Krinner – Германия, производител на винтовете за закрепване към земна основа (Ground Screws). “От началото на 2009 година фирмата предлага нов продукт, който е доста актуален в момента - проектиране, доставка и монтаж, пускане в редовна експлоатация и сертифициране на фотоволтаични  паркове. Освен това сме изключителен дистрибутор на фирма КRINNER - Германия, производител на метални фундаментни винтове за закрепване към земна основа за фотоволтаичните паркове, а така също произвеждаме метални конструкции в гр. Ямбол, необходими за изграждане на тези паркове”, разказва Димитър Кръстев, управител на Демпко Отомейшън. Компанията е изградила търговска и инсталаторска мрежа от регионални дистрибутори в цялата страна. Основни търговски партньори са фирмите Енемона Холдинг АД, Филкаб АД, Арда Енерджи Груп ООД, Сиенит Холдинг АД, Геотехмин ООД.
“Българският фотоволтаичен пазар е с голям потенциал и сигурно инвестиционно бъдеще, независимо от временните трудности при стартирането му”, коментира управителят на Демпко Отомейшън.
Немският производител Renusol GmbH е специализиран в производството на соларни монтажни системи. Представен е на почти всички европейски пазари чрез работещи за компанията търговци или партньори в дистрибуцията. “Търговската дейност на компанията за България се извършва от централата в Кьолн, Германия”, информират от Renusol. Директорът на бизнес развитието на компанията Г. Луис коментира българския пазар така: “Тенденцията към системи за монтаж върху покриви е много интересна и перфектно отговаря на предлаганите от нас монтажни системи”.
Изключителен дистрибутор на ALTEC Solartechnik у нас е Иммитек България ООД. Немската компания е специализирана в производството на технически компоненти за соларни инсталации, монтажни системи, конструкции за соларни инсталации (фотоволтаични и термални).
Сред останалите марки, които се внасят у нас, могат да се посочат още DEGERenergie, SolarFix, Schletter и много други.

Изявленията и коментарите от страна на интервюираните фирми са направени в периода между 15 април и 25 май 2011 г. Поради динамичните промени в българското законодателство е възможно в публикуваните твърдения и данни да се съдържат неактуални части.
Statements and comments made by the interviewed companies were done between April 15 and May 25, 2011. Due to the dynamic changes in the Bulgarian legislation it is possible few of the published statements and data to contain out of date parts.Етикети:   ГЕМАМЕКС   СЕМО   Итън Индъстрис   АЛУКЬОНИГЩАЛ   Егнатия България   Невен-ЗИГ Солар   КРИС 94   ВАЛелектрик   Шрак Техник ЕООД   Егнатия България   kWpower  

Други статии от рубрика PV системи


« Назад
Via Expo
BPVA
Екология и Инфраструктура
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2019 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media