TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media Българското специализирано техническо списание за енергетика
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоАрхивАбонамент РекламаКонтактиПредстоящо
TLL Media
 

БИЗНЕС

Енерджи ревю » Сп. Енерджи ревю - брой 6, 2018,
Община Кнежа с отличие за енергийна ефективност на сградите от конкурса ЕКООБЩИНА

Kнежа бе отличена в категория “Енергийна ефективност на сградите” за общини с население под 40 000 жители в третото издание на националния конкурс ЕКООБЩИНА.

Официалната церемония по награждаването се състоя на 10 октомври т. г. в София, а неин домакин бе посланикът на Франция в България Н. Пр. Ерик Льобедел. Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Това е второто участие на община Кнежа в конкурса, споделя кметът Илийчо Лачовски. “Проектът “Здравето на природата е здраве за хората – изграждане и инсталиране на ВЕИ в МБАЛ-Кнежа”, с който най-много се гордеем, е реализиран в периода 2015-2017 г. с финансиране от Норвежката програма към финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство”, разказва той.

 “Инвестицията в размер на 774 391 лв. е доста мащабна за малката ни община, но с помощта на норвежка неправителствена организация, която беше наш партньор, успяхме да изпълним проекта качествено и адекватно”, допълва г-н Лачовски.

Основна цел на проекта е подмяна на съществуващата и изграждане на високоефективна отоплителна, вентилационна и соларна система в сградата на МБАЛ-Кнежа, използваща конвенционални горива и възобновяеми източници.

В рамките му са реализирани дейности по ремонт на отоплителната инсталация чрез подмяна на отоплителни тела с конвектори и изграждане на енергиен център с аеротермална термопомпа и използване на соларни панели, монтаж на соларна система за безплатна битова гореща вода (БГВ) за цялата болница и изграждане на нова ВиК инсталация, както и монтаж на вентилационна и отоплителна система.

Илийчо Лачовски коментира, че реализацията на проекта е довела до постигане на икономии на енергия и разходи в дългосрочен аспект, намаляване на емисиите на парникови газове и замърсители на въздуха. Освен това е осигурена по-здравословна среда в медицинското заведение.

“Като продължение на проекта през 2016 г. сключихме анекс с финансиращия орган, с който си осигурихме още 143 898 лв. за изграждане на соларна инсталация за БГВ в Общинския социален комплекс”, разказва кметът.

Сред реализираните обекти в посока енергоспестяване в обществения сектор в общината са още: училища, детски градини, читалище, спортна зала, дневен център за възрастни хора, сградата на общината и други.Етикети:   Кнежа   енергийна ефективност   ЕКООБЩИНА  

« Назад
Via Expo
BPVA
Екология и Инфраструктура
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2019 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media